Frankrijk is beroemd om zijn elegante lekkernijen en gebakjes. Het land staat bekend om zijn lekkere kleurrijke macarons in alle smaken die je je maar kunt bedenken, de klassieke Franse appeltaart: tarte Tatin en natuurlijk croissants. Zo kun je bijvoorbeeld in Parijs genoeg patisserieën vinden die een overvloed aan heerlijke taarten en gebak zoals eclairs en millefeuilles bieden. Deze gebakjes zijn vaak zoet en worden gewoonlijk geserveerd met een kop koffie of thee.
Aan de andere kant van de oceaan hebben de Verenigde Staten hun eigen cultuur van taarten en gebak die toch steeds vaker ook bij ons gegeten worden. De Verenigde Staten zijn beroemd om taarten die een gekruid tintje hebben, zoals de ‘’Pecan Pie’’, ‘’Pumpkin Pie’’ en de bekende ‘’Apple Pie’’. Cheesecakes en cupcakes zijn ook erg populair, vooral bij feestelijke gelegenheden zoals verjaardagen. Bovendien heeft bijna elke staat in de Verenigde Staten zijn eigen specialiteit, zoals de ‘’Key Lime Pie" uit Florida en de ‘’Mississippi Mud Pie’’ uit Mississippi.
Ook benieuwd naar de taart tradities bij feesten en evenementen? Je leest er hier meer over.
Japan heeft een unieke cultuur van taarten en gebak die anders zijn dan wij in het westen kennen. Japanse taarten zijn over het algemeen zoet en hebben vaak fruit als belangrijkste ingrediënt. Zo is een populaire taart bijvoorbeeld de matcha taart. Ook de zoete Anpan broodjes zijn onmisbaar. Wat ze vooral belangrijk vinden in Japan is dat de taarten kleurrijk zijn en mooi gepresenteerd worden.
In Nederland worden traditionele taarten geassocieerd met feestdagen en bijzondere gelegenheden. De appeltaart is een echte klassieker, die vaak zelf gemaakt wordt met speciale gelegenheden. Ook zijn er diverse varianten zoals de appelkruimeltaart en de appel-perentaart. Ook plakken cake zijn onmisbaar en daarnaast worden er met speciale gelegenheden in Limburg ook altijd heerlijke Limburgse vlaaien gegeten.
Turkse taarten en gebak zijn meestal erg zoet en worden vaak gemaakt van noten, zoals walnoten en pistachenoten. Baklava is een populaire Turkse lekkernij, gemaakt van dunne lagen deeg, noten en honing. Een andere traditionele Turks gebakje, oorspronkelijk uit Egypte, is de revani, een cake gemaakt van griesmeel en doordrenkt met een siroop van suiker en citroen.
Taarten en gebak zijn niet alleen heerlijk, maar ook nog eens verschillend over de hele wereld. Elk land heeft zijn eigen unieke specialiteiten en tradities die vaak geassocieerd worden met speciale gelegenheden en feestdagen. Door het proeven van deze lekkernijen kun je een kijkje nemen in de keuken van verschillende culturen. Of je nu thuis blijft of de wereld over reist, er is altijd een nieuwe smaak of recept te ontdekken en te proberen.
Terug