Benieuwd naar hoe verschillende culturen en tijdperken hebben bijgedragen aan de taarten die we vandaag de dag kennen? Bekijk het hieronder.
Net als bij veel andere dingen die we vandaag de dag nog gebruiken, waren de oude Egyptenaren waarschijnlijk de eersten die iets maakten wat op een taart leek. Ze bakten haver, tarwe of rogge op hete kolen en vulden deze gebakjes met honing. Dit waren vroege versies van de zogenoemde tartelettes. De Egyptenaren waren erg trots op hun gebakjes van noten, honing en fruit.
De Grieken wilden nog verder gaan dan de Egyptenaren deden. De Grieken maakten namelijk placites. Dit zijn hele dunne plakjes van deeg met een laagje suikerstroop ertussen wat ook wel een beetje aan baklava doet denken. Mogelijk hebben ze dit idee gestolen van de Perzen, waarvan ze vroeger vijftig koks en bakkers als oorlogsbuit kregen.
Na de verovering van Griekenland begonnen ook de Romeinen gebak te maken. Dit gebak bevatte peper, melk, olie, wijn en bloem. Een andere populaire patisserie van de Romeinen was placenta, dit werd gemaakt van honing en kaas op een bodem van deeg, wat doet denken aan een traditionele cheesecake.
In de Middeleeuwen wilden de adel tijdens diners indruk maken op hun gasten met extravagante ‘’levende taarten’’. Bij het aansnijden van de taart sprongen er onder andere konijnen uit. Het bleef echter niet alleen bij konijnen, er zijn ook taarten gemaakt waar mensen uitsprongen. Dit was een manier om indruk te maken op de gasten en om te laten zien hoe rijk ze waren.
In de patisserie hebben we veel vooruitgang geboekt dankzij nieuwe uitvindingen. Een belangrijke ontwikkeling was de uitvinding van de gesloten oven met regelbare temperatuur in de 19e eeuw. Hierdoor kreeg het beslag de kans om te rijzen, te bruinen en luchtig te worden. Ook het bakpoeder dat in die tijd werd ontwikkeld, speelde een grote rol in het luchtiger maken van taarten. Hierdoor werden er meer mogelijkheden gecreëerd en ontstond de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende soorten taarten en gebak.
Lees ook: Culturele verschillen in taarten en gebak.
Het is duidelijk dat taarten al eeuwenlang de harten van mensen veroveren. Van de oude Egyptenaren die de eerste gebakjes met honing maakten tot de adel in de Middeleeuwen die indruk maakten met ‘’levende taarten". Dankzij de vooruitgang in de patisserie in de 19e eeuw, kunnen we nu genieten van bijna oneindige mogelijkheden en variaties aan taarten en gebak. Laat je dus vooral inspireren door de rijke geschiedenis van taarten en blijf experimenteren met nieuwe smaken en technieken.
Terug